Puzzled?

Ying&Yang

Ma simt datoare sa detaliez notiunile de Bine si Rau, ca raspuns la un articol scris de UnderGaby. Pornind de la intrebarea “Ce sunt binele si raul?”, observ faptul ca raspunsul, aparent simplu, comporta solutii variate si, uneori, chiar opuse.

Este cunoscut faptul ca binele este valoarea suprema in domeniul moral, infaptuirea practica a binelui presupunand a urmari intruparea cat mai deplina a unor valori precum dreptatea, generozitatea, curajul, sinceritatea, prietenia, etc. . Lasand definitia atat de literara la o parte , inca din cele mai vechi timpuri, Binele  semnifica automat consecinte pozitive, in primul rand asupra propriei persoane. Iar acest lucru nu este echivalent cu egoismul? De ce ne dorim ca, imediat ce facem o fapta buna, sa primim si o recompensa? Sa fi devenit egoismul o noua virtute?

Concluzia mea este clara. Nu exista Bine fara Rau sau Rau fara Bine. Principiul Ying si Yang ne arata ca aceasta imbinare a celor doua forte duce la un echilibru spiritual de care avem nevoie.

Principiul Ying si Yang:

Yin (Chineză: 陰/阴; pinyin: yīn; se traduce literal prin “loc întunecos, pantă (deal) nordică, mal (râu) sudic; noros, sumbru”) este elementul întunecat; el este trist, pasiv, sobru, feminin, introvertit, intim, și corespunde nopții.

Yang (陽/阳; yáng; “loc însorit, pantă (deal) sudic, mal (râu) nordic; strălucire solară”) este elementul luminos; este fericit, plin de vitalitate, activ, strălucitor, masculin și corespunde zilei. Yin este adeseori simbolizat de apă și de pământ, în timp ce Yang este simbolizat de foc și vânt.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.