Sindicalistii ies in strada pe 7 octombrie.Dupa 15 septembrie bugetarii ar putea intra in greva generala

GREVASindicalistii organizeaza un miting in Capitala, pe 7 octombrie, de Ziua Internationala a Muncii Decente, nemultumiti de noul proiect al Legii salarizarii, aratand ca noile prevederi vor duce la salarii mai mici de anul viitor pentru toti bugetarii.

Vicepresedintele “Cartel Alfa” Petru Dandea a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca s-a decis, in 30 august, in Comitetul Confederal, organizarea unui miting pe 7 octombrie, iar dupa 15 septembrie este luata in calcul declansarea unei greve generale in sistemul public pe termen nedeterminat.

Dandea spune ca in luna septembrie va fi o presiune suplimentara pe totii angajatii din sistemul public, pe langa masurile de reducere a salariilor cu 25 la suta, ceea ce ii va determina sa participe in numar foarte mare la actiuni de protest mult mai dure decat cele organizate pana in prezent.

“Va fi o greva generala de-adevaratelea de aceasta data, toti salariatii din sistemul public vor intrerupe activitatea pe termen nelimitat”, a mai Dandea.

Sindicalistii spun ca Guvernul considera ca este in zadar tot dialogul cu sindicatele privind Legea salarizarii din 2009 si a prezentat doua proiecte de lege privind salarizarea bugetarilor care, in opinia sindicatelor, schimba in mare parte principiile Legii 330.

La randul sau, vicepresedintele “Cartel Alfa” Romulus Nita a declarat, in conferinta de presa, ca sindicalistii cer Guvernului sa utilizeze ca baza de calcul pentru 2011 salariile din decembrie 2009, si nu cele din iulie 2010 micsorate cu 25 la suta, deoarece reducerea aplicata in iulie are, potrivit Constitutiei si deciziei Curtii Constitutionale, un caracter temporar si trebuie aplicata doar pentru anul in curs.

Pe de alta parte, sindicalistii nu sunt de acord cu cresterea raportului de la 1 la 12 la 1 la 15 propusa acum de Executiv, deoarece aceasta nu se justifica in conditiile in care Guvernul are in vedere un buget pentru 2011 limitat de 39 de miliarde de lei.

“Cerem cresterea salariului minim pe economie, masura care ar conduce implicit la stoparea evaziunii fiscale si a muncii la negru, deoarece crestere salariului minim pe economie este mai utila societatii decat cresterea salariilor oricum mari ale titularilor posturilor de conducere”, a mai spus Nita.

Potrivit acestuia, confederatia va solicita Guvernului ca salariul minim – care este si salariul de referinta pentru lucratorii din domeniul bugetar – sa fie in 2011 de cel putin 705 lei.

In conditiile in care Guvernul nu respecta aceste solicitari, “Cartel Alfa” ameninta cu actiuni de protest care vor include manifestatii de strada de lunga durata si greve.

Sindicalistii spune ca simplele mitinguri nu au influenta asupra guvernantilor, de aceea vor recurge la actiuni mai dure, exemplificand prin proteste pe mai multe zile, cum au fost cele din 1994, din fata Guvernului.

Presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, Marin Gruia, a declarat, in aceeasi conferinta de presa, ca salariile politistilor s-au redus chiar si cu 40 la suta de la inceputul anului, prin eliminarea sporurilor si prin reducerea cu 25% din luna iulie. Reprezentantul politistilor considera ca Guvernul ar fi trebuit sa dea angajatilor zile de concediu fara plata in schimbul procentului diminuat, pentru ca altfel inseamna ca Executivul obliga bugetarii la munca fortata.

Liderul Federatiei Educatiei Nationale, Constantin Ciosu, a spus ca daca aceste doua proiecte de acte normative vor deveni lege, in invatamant nu se va mai putea vorbi de reforma si nici de calitate.
Potrivit lui Ciosu toti coeficientii, cu exceptia celor pentru angajatii aflati la sfarsit de cariera, se micsoreaza prin noul proiect al Legii salarizarii. Liderul sindical a precizat ca salariile din 2011 vor fi mai mici, iar in aceste conditii nu mai poate fi facuta reforma, iar multi dintre salariati vor parasi sistemul si, deci, va disparea si calitatea in educatie.

Reprezentantii Guvernului au facut, luni, o noua propunere privind salariul minim, de 650 de lei, pe care sindicalistii au refuzat-o, motivand ca aceasta este “gluma”, care nu acopera nici macar inflatia.

Articol scris de Camelia Florescu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.