Tata si masina de spalat

Cand eram mic, undeva prin 90 (ca sa par inca tanar), nu stiam ca exista masina de spalat. Pentru mine, masina de spalat era aceesi treaba cu masina care facea curatenie, ne facea de mancare, arunca gunoiul. Da, pentru mine si intreaga familie masina de spalat era mama. Unul din avantaje e ca aruncai hainele in cosul de rufe si le gaseai in dulap, calcate, apretate si parfumate.

Cica existau si atunci masini de spalat, doar ca familia noastra inca nu obtinuse creditul cu buletinul. Cum spunea si Ioan Luca Caragiale in opera sa “O scrisoare pierduta” parca… “dupa lupte seculare ce au durat aproape doua decenii” (scuzele mele, daca am gresit citatul) ne-am luat si noi o masina de spalat.

Bineinteles, ca tata mai “econom” de felul sau, a luat o masina de spalat second hand. Si a inceput abuzul impotriva masinii de spalat (nu asupra mamei!). Cica spala 6 kg, pai s-au apucat de cantarit hainele inainte sa le bage, 8 kg.. ca la 3 spalari castigam o spalare. Avea doi de plus si un A la clasa de economie, fericire pe familie.

Dupa nici un an, au aparut mici probleme, pe langa faptul ca scotea zgomote ciudate, parea a fi stricata la stomac, mai si mirosea ca atare. Iar dupa fiecare doua spalari pleca la plimbare prin casa.

Dupa alte lupte seculare care au durat cateva decenii, ne-am hotarat sa o ducem la reparatii masini de spalat. Din pompa au scos cuie, creta, jumatate de ruleta si o frana de bicicleta. De unde sa stie tata care lucreaza pe santier ca si masina de spalat ii umbla in buzunare ca si mama? Si cica o data la trei luni trebuie pornit programul de autocuratare, ca de aia mirosea cam urat. Si sa nu mai facem economie, ci sa punem maxim 6 kg.

Ne-am luat masina de spalat reparata si curata si am fugit acasa. Asa cum ne si asteptam, tata a gasit o modalitate de a face economie: dupa fiecare 3 spalari de 6 kg, mama trebuia sa spele manual 12 kg. Si ca sa nu se mai infunde pompa, mama trebuia sa bage de fiecare data la spalat, caci avea experienta in a goli buzunarele tatei.

 

Image (c) woman doing laundry by shutterstock

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.